Hoppa till sidans innehåll

Att tävla i alpin skidåkning


Att tävla

Klubbmästerskapet är öppet för alla klubbens medlemmar. De yngsta åker utan tidtagning.

Från det år en åkare fyller 9 år finns fler tävlingar att vara med i, i huvudsak tävlingar som arrangeras av de åtta klubbarna i Stockholmsområdet.

Hjälp dina barn att komma igång att tävla! De flesta brukar tycka att det är kul, spännande, stimulerande och utvecklande. Tävlingar i de yngre åldrarna är mer lek än allvar. Åkarna tränar på att tävla.

Ju fler från träningsgruppen som är med desto roligare blir det! Gemenskapen på tävlingar är viktig. Uppmuntra barnen att heja på varandra – på start och i mål. Heja själva på alla klubbens åkare! Ha klubbens värdeord i minnet på tävlingarna - glädje, stolthet, trygghet, gemenskap.

Tävlingarna

För nio- och tioåringar (U10) är det i huvudsak tävlingar på distriktsnivå som gäller, alltså i Stockholmsområdet.

Tävlingarna kallas Stockholm Race.

4 klubbar tävlar samtidigt i respektive tävlingsbacke. Alla stockholmsklubbar möter varandra åtminstone en gång per säsong.

Tävlingarna genomförs på två olika sätt.

Antingen tävlar samtliga tjejer i U10 mot varandra respektive samtliga killar – en klass kör färdigt före nästa startar.

Eller så genomförs tävlingen uppdelad per åldersklass, till exempel nioåringar på förmiddagen och tioåringar på eftermiddagen. Även i det senare alternativet är tävlingen delad mellan tjejer och killar.

Utöver Stockholm Race finns några tävlingar till vilka samtliga Stockholms-klubbar är inbjudna.

För de lite äldre åkarna, U12 och U14, alltså 11-, 12-, 13- och 14-åringar, är det Lilla Världscupen som gäller. Säsongen avslutas med en final som alla som varit med på minst hälften av kvaltävlingarna är kvalificerade till.

Utöver Lilla Världscupen finns från och med U12 möjlighet att vara med i Mälarcupen, ett antal SL-tävlingar runt om i Mälardalen. Det finns också några tävlingar utanför Lilla Världscupen och Mälarcupen i Stockholmsområdet. Dessutom finns tävlingar som åkare från hela landet kan delta i, nationella tävlingar. Säsongen börjar med en sådan under Trettonhelgen, Vemdalsslalom.

Inför tävling

-       Anmälan till tävling sker genom Tävlingskalendern på IdrottOnline. Se instruktion för hur man gör längre ner. Sista anmälningsdag brukar vara några dagar innan tävlingen går av stapeln (för helgtävlingar i Stockholmsdistriktet kl. 23:59 på onsdagskvällen).

-       Tänk på att anmäla till rätt Stockholm Race! Det framgår i Tävlingskalendern vilka klubbar som är inbjudna till en viss tävling.

-       Anmälningsavgift betalas av klubben om åkaren har något synligt tecken på att hen tillhör Huddinge skidklubb, till exempel ett klistermärke på hjälmen. Inget krav på fartdräkt för U10-åkare. Från U12 ska åkaren tävla i klubbens fartdräkt för att klubben ska betala anmälningsavgiften.

-       Alla tävlande måste ha hjälm och ryggskydd.

-       I SL-tävlingarna för nio- och tioåringar (U10) är det kortkäpp i banan och då är det bra att använda benskydd. De äldre tävlande (U12) och uppåt tävlar med långkäpp och då behöver man handskydd på stavarna och båge på hjälmen eller tandskydd.

-       Viktigt med slipade och vallade skidor till tävlingen.

-       Bra med en god natts sömn för att ha roligt på tävlingsdagen.

-       Näringsriktig mat ger barnen mer ork och energi. På de flesta tävlingsställen finns korv med bröd och hamburgare. Egen matsäck är förstås ett alternativ.

-       På inbjudan till tävlingen, se Tävlingskalendern, framgår vilka tider som gäller.

-       Startlistor brukar publiceras dagen innan tävlingsdagen, se Tävlingskalendern eller arrangerande klubbs hemsida.

-       Om åkaren får förhinder är det jätteviktigt att anmäla det till gruppens lagledare före lagledarmötet. Utan anmälan om förhinder får klubben betala anmälningsavgift trots att åkaren inte deltar.

-       Om förhinder uppstår innan anmälningstiden går ur bör avanmälan göras i Tävlingskalendern. Går till ungefär på samma sätt som vid anmälan till tävlingen, se nedan.

Tävlingsdagen

-       Kom i god tid innan lagledarmötet (tid framgår av inbjudan). Om ni skulle vara försenade är det mycket viktigt att meddela detta till lagledaren som på lagledarmötet ska avanmäla de som inte kommer.

-       Speciellt vid eftermiddagstävlingar kan det vara svårt med parkering.

-       Lagledarna hämtar ut nummerlappar till alla samt går på lagledarmöte där tävlingsledningen informerar om tävlingens genomförande.

-       Klubbens åkare brukar ha en gemensam samlingsplats ofta markerad med klubbens flagga. Där delas nummerlapparna ut.

-       Liftkort köps på plats.

-       Innan tävlingen börjar får åkarna i U10 provåka banan, göra ett genomåk. Genomåket görs klubbvis. Från U12 besiktigar åkarna istället banan.

-       Tävlingarna avgörs i två åk. Oavsett hur det går i första åket får åkaren köra andra åket.

-       Oftast är det omvänd startordning i åk två. Det innebär att den åkare som startade först i åk ett startar sist i åk två. Den åkare som startar sist i åk ett kan behöva åka upp direkt för sitt andra åk.

-       Påminn åkarna om att värma upp och hjälp dem att komma till start i god tid.

-       Bra att i föräldragruppen komma överens om vem eller vilka som stöttar åkarna på start. Det är också bra att komma överens om vem eller vilka som tar hand om barnens överdragskläder om de tar av sig dem inför tävlingsåket. Hjälps åt! Kolla med tränare och lagledare om gruppen har några ”rutiner”.

-       Vid U10-tävlingar får alla medaljer. De snabbaste får pokaler. Dessutom delas utlottningspriser ut!

Tävlingsregler

-       För tävlingsregler, se Svenska Skidförbundets hemsida.

Så här går tävlingsanmälan till

-       Anmälan till tävling görs i Tävlingskalendern på IdrottOnline. Gå in på klubbens hemsida www.hsk.se ”Anmälan till tävlingar”. Tävlingskalendern öppnas i ett nytt fönster.

-       Kontrollera att föreningens namn står högst upp i vänstra hörnet när du får fram tävlingskalendern. OBS! Detta är viktigt eftersom du inte annars kan få upp klubbens förenings åkare. Använd alltid länken från klubbens hemsida så blir det rätt.

-       Sök fram det evenemang som du vill anmäla dig till och klicka på evenemangets namn.

-       Klicka på knappen ”Till anmälan”. Om knappen är inaktiv betyder det att anmälan ännu inte är öppen.

-       Markera i listan den du ska anmäla till tävling.

-       Klicka på knappen ”Fortsätt”.

-       Välj klass.

-       Klicka på knappen ”Fortsätt”.

-       Klart. Anmälningsbekräftelse kommer med e-post.

-       Om avanmälan görs före anmälningstidens utgång görs det i Tävlingskalendern på ungefär samma sätt som anmälan. Senare avanmälan meddelas lagledaren.

Uppdaterad: 10 JAN 2019 21:31 Skribent: Helene Åberg
E-post: Adressen Gömd

 

Följ gärna HSK på Facebook:

 

I vår Facebookgrupp för medlemmar 

Huddingeskidklubb senastenytt 

hittar du snabbinfo om träningar, läger osv. 

 

Anmäl till tävling 

webshop

Ansök ny medlem

Postadress:
Huddinge SK AF - Skidor
Box 1101
14123 Huddinge

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: office@huddingeskidk...

Se all info